Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2007 09:40 - Как телевизиите обединяват дясното
Автор: siromahov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4681 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2007 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Един от удивителните феномени на медийния пазар е, че по едно и също време всички български телевизии дават едни и същи неща. Вероятно хората, които пишат програмните схеми, са различни, но всички те са единодушни, че в неделя следобед пред телевизора седят само изперкали спортни маниаци, които изпадат в остра информационна абстиненция, ако не научат къде са отишли на лагер-сбор националите ни по стрелба с лък. По някаква друга загадъчна логика авторите на програмни схеми са установили че сутрин, когато едва отварям залепналите си клепачи и с мъка влача натежали крака към кафеварката, аз изпитвам въпиюща нужда да разбера докъде са стигнали нещата с обединението на дясното. Гледам в продължение на няколко месеца тези тежки сабахлешни анализи и в мен започва да се прокрадва подозрението, че дясното се обединява само в сутрешния блок, а по време на следобедните сериали яростно се разединява, за да има какво да ми говорят на следващата сутрин. Конкуренцията между електронните медии е стигнала дотам, че понякога се случва да гледаш един и същ събеседник – обединител на дясното - и по трите национални телевизии. Такава телепортация съм виждал само в “Седморката на Блейк”! От това прескачане на “обединители” от медия в медия печели само зрителят, и то този зрител, който си е загубил дистанционното и не може да сменя каналите. Какво обаче ще стане ако дясното по някакво чудо наистина се обедини? Дали телевизиите ще вкарат свои тайни агенти в партийните среди, които отново да разединят дясното, за да го върнат като основна тема в сутрешния блок? Отворете “Под игото” и ще видите, че дори в Ганковото кафене се дискутират далеч по-смислени теми като “Бои ли се Турция от херцеговците?” и “Ще си наляга ли Аустрия парцалите, ако се намеси Горчаков от Петербург?”... Какво изобщо означава мантрата “обединение на дясното”? На всички – и на зрители, и на водещи, и на политици, им е ясно че зад тази фраза всъщност се крият едни хора, които не могат да се разберат за едни пари и яростно завиждат на едни други хора, които вече са се разбрали за едни други пари. Ала как да си обясним факта, че интелигентни телевизионни водещи канят неинтелигентни празнодумстващи политици и с престорен интерес ги слушат как говорят глупости? Щом четвъртата власт е видимо по-умна от останалите три, щом въпросите на журналистите са много по-интересни от отговорите на политиците, защо изобщо ги канят? Защо не ги оставят да говорят за десните си обединения и леви сексуални предпочитания по партийните централи? Защо просто не им теглят една майна? Щом те не им я теглят, ще имя тегля аз. Натискам спасителното копче OFF  и телевизорът весело угасва. Осъзнал невъзможността да помогна за обединението на дясното, сядам в левия ъгъл на масата и започвам да обединявам сутрешното си кафе с един кроасан. Спонтанната коалиция между кафето и кроасана, макар и да е безпринципна, ми дава крехката надежда, че не всичко е изгубено.


Тагове:   как,   обединяват,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dressy - *
11.05.2007 09:44
тази комбинация определено дава надежда...:)))
цитирай
2. анонимен - dude,
11.05.2007 09:46
ами какво друго да дават :)) хаха :))) в крайна сметка нали това им е работата :)))
цитирай
3. monologa - много, а то не съвсем
11.05.2007 10:41
Излиза наистина, че гледаме еднообразна програма.
Аз затова си гледам сателитни програми.
цитирай
4. dinka - Сега разбирам колко щастлив човек съм...
11.05.2007 10:59
От години не гледам телевизия. т.е. Рядко гледам. Не е като да не го правя съвсем...
Работния ми ден приключва около 8 вечерта и след това предпочитам да карам колело в Южния парк за да видя дивите патици в блатото, отколкото да се бучна пред TV-то.
Не, че не се случва, но в повечето случаи е за поредното състезание в F1.
А сутрин... Сутрин се мятам на стола пред компютъра...
По въпроса за кафето - съгласна. Но ми е по-гот да го пия с цигарка... Навици...
цитирай
5. анонимен - То освен, че по едно и също време д...
11.05.2007 11:02
То освен, че по едно и също време дават сходни предавания, а и рекламите им съвпадат до секундата. Почне ли реклама по BTV, почва и по NOVA, дават ли някакъв интересен филм по едната, непременно и по другата ще има такъв, а други вечери се чудиш какво да гледаш. Просто копират една от друга, вместо да се стремят да показват нещо коренно различно, ще дам веднага пример: Преди време имаше музикално предаване по Нова ТВ Старакадеми, а доскоро гледахме по БТВ -Мюзикайдъл. Тъй, че явно при медиите е в пълна сила твърдението: Повторението е майка на "знанието".
цитирай
6. viovioi - Е анонимен 5 това се прави с цел, да си чувал израза на "гърба на ..
11.05.2007 11:14
В един часови пояс се пускат конкурентни продукции за да се отчете рейтинга по метода на пийпълметрията.А що се отнася до тези обзорно-полит. рубрики те хората какво да правят като нямат друг материал?А политиците умират да ги викат някъде ,да ги снимат ,да се пъчат и перчат и да ни дрънкат врели-некипели.Ей много омразни хора станаха ти бе!
цитирай
7. metmaya - От месец не гледам сутрин телевизия ...
11.05.2007 11:25
От месец не гледам сутрин телевизия и съм преродена. Няма новини, придружени от напрягаща музика, няма празни приказки, внушаващи безнадеждност.
цитирай
8. dragosakos - И аз все по-рядко гледам телевизия
11.05.2007 11:43
Или няма нищо интересно, или трябва да си купя телевизор picture in picture, за да гледам едновременно два интересни филма, давани по различни програми.
цитирай
9. nio - Абе сутрин докато ти се спи и си пиеш ...
11.05.2007 18:15
Абе сутрин докато ти се спи и си пиеш кафето,може да не ти е кеф да гледаш за "обединението" в дясно,ама може и по-лошо да е.
Само си представи Васа Ганчева или Масларова в тия ранни часове.
цитирай
10. siromahov - прав си
11.05.2007 20:41
Васа Ганчева и Масларова са си хард порно.
цитирай
11. zemaria - Несъмнено, много приятно четиво
11.05.2007 23:27
Като за блог. Сигурно е писано в средно царско-не, че не е актуално и до днес, де. Това е едното от нещата, които най-много ме дразнят като последствие от всеобщото медиазирано опростачване .И понеже си падам мазохист, ще се хвана да му търся намярата.Модата на сутрешната политика я въведе Миленчо. Защо точно той успя и на какво се дължи този пробив, е друга бира, но не ме хвърляйте сега в нелицеприятен анализ на народопсихологията ни.
Изведнъж и конкуренцията реши, че, видите ли, точно в 7 и 30 на синца ни се гледат политически конушмаци на кило кръв и метър кожа..Работата дотолкоз напредна, че ако отървеш сутрешните преплювки, пиши денят бегал. Модата на производство на политически новини по първи петли дотолкова стана правило, че комахай останалата част на деня е само фон на сабяхляшните баталии.
То верно, че нашенци стават рано да нахранят животните и рано се напиват и рано си лягат, ама все пак, двайсет и първи век сме!
Очаквайте продължение чрез медийните кампании
-сутрешния секс –истинският секс. Или сутрешната тояга-педагогическа поема.
-сутрешния Биг брадър-правилният брадър, излизащ от интимата ни, респ сутрешната голяма уста и сутрешния зеленчук .
-сутришната приказка на хормоните и инстинките ни, чупещи оковите на битността! Нервнолингвистични сеанси и медитативни техникиза успех в живота и политиката.
-парламентарна хроника по първи петли-правилните, народните петли
-сутрешното пиене-здравословното пиене,
За целта е необходимо:
Милиони с потребности около ранното хранене на животните и ранното напиване. Есте.
Няколко десетки политици,които, поради липса на интелект, физиономии, идеи и харизма са готови на всичко, за да...
Тоже есте-сичките...
Няколко водещи с народни прякори-с произход от първите
Двама-трима главни редактори, програмни директори и прочие-за тях четете есето ми за журналищината, ама не забравяйте приказката за плащането и музиката.
Що? Ами щото -още преди четирсет Пиер Бурдийио е разконспирирал връзката между произвеждането на мнението и възпроизводството на статуквото. Да, онова статукво-същото, от миналото и..сега..
цитирай
12. siromahov - :)
12.05.2007 10:18
Според мен всичко това е плод на глупостта, а не е преднамерено.
Много неща у нас се правят от едната натурална простотия. Та е излишно да им търсим някакви други основания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: siromahov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 405528
Постинги: 24
Коментари: 635
Гласове: 601
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930